Tullander.se - TullAnders ByggnadsUtveckling
Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/a/7/tullander.se/httpd.www/meny.php on line 5

 

Behovsanpassad klimatstyrning

Normalt när vi tänker på klimatstyrning är det temperaturen vi pratar om, men hur människa eller djur uppfattar klimatet beror på så mycket mer. Lufthastighet, luftfuktighet och strålning från varma eller kalla ytor är minst lika viktigt. Olika människor har olika behov och de beror även på om vi är aktiva eller vilar.

Ventilationsluft för att fördela och transportera värme/kyla, fukt, koldoxid och föroreningar kan endera vara en ren transport eller en aktiv del av klimatstyrningen. Vid klimatstyrning måste denna fungera ihop med övriga apparater i byggnaden.

I många fall räcker en enkel styrning av temperaturen men har man fler apparater som skall samverka eller förändra klimatet krävs att de kan samverka eller åtminstone inte motverka varandra.
I dagens energisnåla byggnader är det viktigt att regleringen sker med automatik. Detta märks på att alla luftvärmeväxlare och värmepumpar som har inbyggda avancerade styrsystem. Se till att lära dig hur de fungerar. Problemet är ofta att det inte går att få den styrningen att kommunicera med andra apparater.

 

Vilka behov finns i din byggnad?

Tänk på att det ser olika ut i olika delar av byggnaden.

Värme och kyla

Fukttransport

Frisk luft, fördelning? uppvärmd? filter?

Föroreningar, lukt och radon

Värmeåtervinning

Hygien


Behovsstyrd ventilation spar pengar

Det är bättre att mäta och styra efter behovet i stället för att försöka styra klimatet på tid med klocka eller schema.

Luftkvalitet i lokaler för människor kan enkelt behovsstyras genom att mäta koldioxidhalten i luften, givaren styr ventilationen från min, normal till forcerad. Man kan även styra på värme eller fukt beroende av lokalernas användning.

 

Enkel att använda
Styrningen av klimatet skall vara tydlig och enkel att använda. Du skall förstå vad som händer. Behövs larm om t.ex. temperaturen sjunker?
Se till att få en bra bruksanvisning på svenska till den anläggning du köper.

 

 Klimatstyrning

När den är bra är det ingen som märker att den fungerar.

 

 

 

Arbetsområden

 

Klimatlogg Dagaram av temperaturlogg Uppmätning av hur klimatstyrningen verkligen fungerar genom loggning av mät och styrdata.

Regulator för temperatur eller fukt Bruksanvisning för regulator Bygga styrningar för specifika klimatkrav.

 

 

TullAnders ByggnadsUtveckling
Box 208, 31404 Landeryd

Leveransadress
Tovhultsvägen 5, 31494 Landeryd

Byggnadsagronom Anders Tullander
Telefon: 0371-40010
Mobil 070-3740014
E-post: Anders@tullander.se
Bg 5910-0974