Tullander.se - TullAnders ByggnadsUtveckling
Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/a/7/tullander.se/httpd.www/meny.php on line 5

 

Mögel - Röta - Alger

Har vi fuktproblem så uppkommer även mögelproblem. Vi skall bara vara medvetna om att små mängder mögel har vi hela tiden men det är när de börjar växa som vi upplever problem med lukt, missfärgningar och eventuellt allergier. Mögel är en mikrosvamp som med sitt mycel kan växa på ytan och inne i materialets porer. Mögel finns i många varianter. Mögel lever på organiskt material i fuktiga miljöer men behöver inte ljus och bara lite luft. Mögel kan växa från 2-35°C men bäst vid ca 25°C beroende av sort. Luftfuktigheten möste vara över 70%RF, men bäst växer mögel vid 90-95%RF.

 

Röta

Vissa typer av mögel angriper trä och ger upphov till röta. När det börjat röta i trä drar det till sig vatten och rötan växer till, vilket gör att röta inte går att torka bort i huskonstruktioner.
Den värsta typen av angrepp är av äkta hussvamp som är mycket svår att sanera.

 

Alger

Alger växer på fuktiga ytor, är ofta mest ett estetiskt problem när de färgar fasader och tak svarta eller gröna. På putsade väggar växer ofta rödalger. Alger behöver ljus och växer bäst i varmt väder. Alger skall avlägsnas innan man målar fasader eller tak.

 

Sanering av mögel och alger

Vid torka slutar mögel och alger växa men dör inte utan väntar bara på en ny period med rätt fuktighet för att växa vidare.
För mögel, ta bort material som är angripet eller luktar (det går inte alltid att se mycelet av mögel), torka ut allt byggmaterial vilket kan ta lång tid, behanda med godkänd fungisid (svampgift) och kontrollera fuktkvot i trä innan det byggs in igen.
För alger, tvätta fasadytor med diskmedel eller algbortagningsmedel vid behov. Tvätt skall göras innan målning. Avlägsna skuggande träd, torrare fasad ger mindre alger.

 

Lär dig mer

Jag har gjort en vetenskaplig sammanställning av "Mögel och alger på husfasader och röta i trä". Här kan man få ev viss förklaring och vägledning när man skall måla eller sanera sina husfasader.

Öppna pdf-fil i nytt fönster

Ladda hem dokumentet i pdf-format! 

 Mögel

Mikrosvampars förmåga att bryta ner allt organiskt material är både helt avgörande för vår existens på jorden samtidigt som vi måste skydda våran egendom mot skada.

 

 

Arbetsområden

 

Alg och mögelpåväxt på träfasad
Oönskad mögelpåväxt

Mögel mycel
Mycel av mögel, med små svarta sporkroppar

Algpåväxt
Fasad i skugga i väster med påväxt av både gröna och svarta alger

TullAnders ByggnadsUtveckling
Box 208, 31404 Landeryd

Leveransadress
Tovhultsvägen 5, 31494 Landeryd

Byggnadsagronom Anders Tullander
Telefon: 0371-40010
Mobil 070-3740014
E-post: Anders@tullander.se
Bg 5910-0974