Tullander.se - TullAnders ByggnadsUtveckling
Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/a/7/tullander.se/httpd.www/meny.php on line 5

 

Svampodling

Odling, Marknad, Ekonomi, Byggnad och Klimat

Sedan 1990 har jag arbetat med svamprådgivning. Först som byggnadsrådgivare anställd på Hushållningssällskapet i samverkan med Fammarps. Redan från början var det byggnader och klimat det som föll på min lott. 1992 startade jag Tullander Byggnadsutveckling och har sen dess medverkat i kurser för champinjon-, ostronskivling- och shiitakeodlare. Jag har projekterat odlingslokaler och tagit fram utrustning för ventilation och klimatstyrning som jag säljer. Med många år i branschen har jag lärt mig vad som fungerar bra i praktiken och vad som krävs av en bra odling.

Yrkesmässig svampodling i Sverige sker i 23 odlingar och sysselsätter ca 55 personer.
Totalt odlas ca 1400 ton champinjoner och 100 ton ostronskivling. Shiitake och övriga exotiska svampar odlas i mindre skala men är i växande.

Grunden till en lyckad svampodling ligger i kompost/substrat av hög och jämn kvalitet, skött av en odlare med tillräckliga kunskaper. Men för att få ut största möjliga skörd av högsta kvalitet krävs att klimatet kan styras i odlingslokalerna och att man slipper lita till ett nyckfullt väder.
Kundens krav på er som odlare är att leverera prima vara året runt. Erbjud servicen att leverera färsk svamp direkt in i butiken flera gånger per vecka.
Våra konkurrenter när det gäller champinjoner finns utanför våra gränser, idag främst Polen. Av färska champinjoner är bara ca 15 % odlade i Sverige. Då grossisterna inte är beredda att betala extra för svenskodlad svamp måste odlarna själva klara av sin försäljning och marknadsföring.
Nästan alla butiker kräver att svampodlingen skall var IP-sertifierad enligt Svenskt Sigill. Ett nyvaknat intresse finns även för ekologiskt odlad svamp.

 

Beskrivning av de olika svamparna som odlas hittar du på Svenska Svampodlarnas hemsida

Kontakta mig så diskuterar vi dina problem. Anders Tullander byggnadsagronom

 Svampodling

Så spännande att det är svårt att sluta. Pengar tjänar de som jobbar hårt och är nogranna.

 

 

Arbetsområden

SSF Svenska SvampodlarföreningenJag har god kontakt med de svampodlare som finns i Sverige.

 

Sigill

Jag var med och anpassade kvalitetsreglerna för svampodling enlig Svenskt Sigill.

 

 

TullAnders ByggnadsUtveckling
Box 208, 31404 Landeryd

Leveransadress
Tovhultsvägen 5, 31494 Landeryd

Byggnadsagronom Anders Tullander
Telefon: 0371-40010
Mobil 070-3740014
E-post: Anders@tullander.se
Bg 5910-0974